RİZE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ

9 MAYIS ÇÖLYAK HASTALIĞI FARKINDALIK GÜNÜ

Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir  sindirim sistemi hastalığıdır.
9 MAYIS ÇÖLYAK HASTALIĞI FARKINDALIK GÜNÜ

Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın bireylerde, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan "gluten" proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Temel olarak ince bağırsak hastalığıdır. Ancak pek çok organ ve sistemleri de etkileyebilir.

Dünyadaki sıklığı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte ortalama %1 civarında görülmektedir. Türkiye'de 6-17 yaş grubu okul çocuklarında yapılan çalışmada hastalığın görülme sıklığı %1.7 olarak belirlenmiştir. Yetişkinlerde görülme sıklığı ise %1 olarak bildirilmektedir. Çölyak hastalığı her yaşta ortaya çıkabilmektedir

Çölyak hastalığı, tahıl ve tahıl ürünleri yemeye başladıktan sonraki her yaşta ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığının belirti ve bulguları çok farklı ve değişkendir. Çölyak hastalarında en sık; uzun süren, düzelmeyen ishal, tekrarlayıcı sürekli karın ağrısı, karında şişlik, iştahsızlık, kilo alamama/kilo kaybı, boy kısalığı, ergenlikte gecikme, kusma, kabızlık, kemik erimesi, kansızlık gibi belirti ve bulgular gözlenmektedir. Ancak çölyak hastalığı belirtisiz olabilir ve yıllarca belirti vermeden de seyredebilir. Bir sağlık taraması sırasında saptanabilir.

Hastalık; çeşitli vitamin (B12 vitamini, D vitamini, folik asit) ve mineral eksikliklerine (demir, çinko, magnezyum, kalsiyum) neden olabilir. Kemiklerde zayıflık, ergenlik döneminin gecikmesi, karaciğer enzimlerinde bozukluk, ileri yaşamda üreme sağlığı problemleri ve nadir bazı bağırsak tümörleri gelişimine yol açabilir. Çölyak hastalığının bazı hastalıklarla birlikte görülme sıklığı yüksektir. Çocukluk çağı diyabeti (şeker hastalığı), bazı tiroid hastalıkları, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları bu grupta yer alan hastalıklardır. Çölyak hastalığı bulunan bireyin birinci derece akrabalarında da çölyak hastalığı görülme sıklığı artar.


BİLGİLENDİRME REHBERİ ve AFİŞLERE AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Çölyak Hastalığı Öğretmenlere Yönelik Bilgilendirme Rehberi

ÇÖLYAKLI İSENİZ AFİŞİ

ÇÖLYAK HASTALIĞI BELİRTİLERİ AFİŞİ


POSTERLERİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

1.Tek eksiğimiz gluten olsun.

2.Çölyakı farket.

3. Çölyakın farkındayız.


07-05-202408-05-2024

Eminettin Mahallesi Valilik Binası Kat 3 No 355 MERKEZ/RİZE - 0(464) 280 53 88

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.